JazzCamp for piger 2015

4 dages musik – kun for piger

Dobbelt så mange piger valgte jazz og improvisation til JazzCamp for Piger 2015

I alt 100 piger i alderen 10-15 år prøvede kræfter med jazz, improvisation og rytmiske instrumenter – mange af dem for første gang – da initiativet JazzCamp for Piger rullede hen over det ganske land under Vinterjazz 2015.

Den anden årgang af JazzCamp for Piger fandt sted i skolernes vinterferien med 100 deltagere fordelt på 19 hold i hele landet.

Efter fire intense dage med undervisning var alle piger klar til at spille deres første jazzkoncerter for deres familier på hhv. Frederiksberg Musikhøjskole, Hvidovre Musikskole, Odense Musikskole, Aarhus Musikskole, Roskilde Musiske Skole, Aalborg Kulturskole samt JazzCamp i Ribe.

JazzCamp for Piger, der er arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival, har til formål at bidrage til at genoprette kønsbalancen i rytmisk musik.

Flere JazzCamps, tak!
JazzCamp for Piger 2015 har også i sin anden sæson været afviklet med stor succes. Deltagerantallet er fordoblet, Marilyn Mazur er ny ambassadør for projektet og initiativet har fået opmærksomhed både fra nationale og regionale medier rundt i de forskellige landsdele.

”Tilbagemeldinger fra elever, forældre og undervisere på årets JazzCamp har været yderst positive. Flere har efterspurgt flere jazzcamps i fremtiden, og nogle af pigerne er begyndt at spille på instrumenter, som de forelskede sig i forbindelse med undervisningen. Ud over de gode oplevelser, de mange jazzcamps har givet pigerne, tyder alt altså på, at projektet også har haft succes med at bidrage til flere kvinder i rytmisk musik,” konkluderer projektleder Morten Tandrup, JazzDanmark.

Gennem fire dage dykkede deltagerne ned i at spille jazz, improvisere og komponere på rytmiske instrumenter – mange af dem for første gang – og det vakte stor begejstring hos de unge piger. Anja Heath på 11 år deltog på JazzCamp’en i Aalborg og fortæller om sin oplevelse: “Det var sjovt at spille på nye instrumenter. Jeg havde aldrig spillet på guitar før – nu er jeg virkelig god til det. Jeg ønsker mig en guitar i fødselsdagsgave og skal også til at gå til det.”

Marilyn Mazur som ambassadør
Den verdenskendte percussionist Marilyn Mazur blev i 2015 udnævnt som ambassadør for JazzCamp for Piger og deltog også selv aktivt i undervisningen på to af skolerne. For at præsentere eleverne for kvindelige rollemodeller fik JazzCamp for Piger 2015 i løbet af ugen nemlig besøg af en professionel kvindelig musiker, som spillede koncert, fortalte om sit musikerliv og jammede med pigerne. Foruden Mazur deltog hhv. Mette Marie Ørnstrup samt Lisbeth Diers & Soma Allpass.

”Musikalsk udfoldelse drives først og fremmest af lyst, og har piger lyst til at spille et instrument, er det rigtig godt at give dem mulighed for at spille i et fællesskab af ligesindede, hvor musikken kan udforskes på pigernes egne præmisser – uden nødvendigvis at skulle vurderes i forhold til drengenes måde at gøre tingene på. Og det er rigtig godt at få et nært forhold til sit udtryk og sit instrument tidligt i livet, så det bliver en naturlig forlængelse af ens egen krop, fantasi, væsen og følelse,” udtaler Marilyn Mazur.

Generelt om JazzCamp for Piger
JazzCamp for Piger er et undervisningsforløb for piger i alderen 10-15 år, der finder sted i skolernes vinterferie og sætter fokus på improvisationen og piger i rytmisk musik. Underviserne kommer fra landets musikkonservatorier, og alle undervisningsforløb afsluttes med improkoncerter for deltagernes familier og venner.

Projektet blev startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i 2014, hvor det vakte stor begejstring blandt deltagerne. Flere af pigerne holdt fast i de nye instrumenter, og tre hold var efterfølgende i Norge og spille koncerter på festivalen Kids in Jazz. For at imødekomme efterspørgslen er omfanget i 2015 derfor fordoblet til 100 deltagere. JazzDanmark står bl.a. også bag projektet Kvindelige Forbilleder. Copenhagen Jazz Festival har i flere år præsenteret en JazzCamp for både piger og drenge i København.

JazzCamp for Piger er bl.a. afledt af rapporten Kønsbalancen i Rytmisk Musik fra 2012, som viste, at kun ca. 20% af musikere, undervisere og beslutningstagere i rytmisk musik er kvinder. JazzCamp for Piger er et forsøg på at rette op på kønsubalancen ved at sætte fokus på piger, der spiller et instrument, og tilbyde dem mulighed for at udforske andre instrumenter og musikgenrer tidligt i deres musikalske udvikling. JazzCamp’en er udviklet i samarbejde med den norske komponist og musikpædagog Odd André Elveland, som på Improbasen i Norge har stor succes med at undervise børn i jazz og improvisation. Efter JazzCamp for Piger 2015 bliver der udformet nyt undervisningsmateriale, der udbydes til musikskolerne.

JazzCamp for Piger 2015 blev afholdt mellem den 9. til den 23. februar og er støttet af DJBFA, DPA, DMF, DAF, Gad Andresens Fond, Talentforum Vestegnen og Frederiksberg Kommune. Arrangør er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde musikskolerne samt konservatorierne i Esbjerg, Odense, København, Aalborg og Aarhus.

 

 

Du kan se billeder fra JazzCamp for Piger på Nordkraft i Aalborg i vores galleri her.

 

Mere information:

www.jazzdanmark.dk

www.jazz.dk

https://vimeo.com/91608164

 

Udgivet i Events, Nyheder.