Når plan B bliver en gave

I sidste uge af skolernes sommerferie mødtes over 50 unge klassiske musikere fra hele regionen til det efterhånden traditionsrige NUS-sommerstævne (NUS er Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester). Denne gang var der dog varslet nye tider, idet man også udbød undervisning til dansere, som skulle instrueres af de to danseformidlere, Rikke Steen Mapstone og Anamet Magven. Men… trods ihærdig indsats fra alles side, lykkedes det ikke at få så meget som en tilmelding fra en danser. Øv, tænkte arrangørerne, hvad gør vi nu? Danseformidlerne var booket og alt andet var klar til stævnet, så det var med at udtænke en plan B.

Og planen blev at sætte musikerne på prøve på scenegulvet. I løbet af ugen blev de forskellige instrumentgrupper udfordret i bevægelser, som skulle afspejle musikken. Frem for at lade dirigentens bevægelser blive til musik, skulle musikerne altså – ganske uvant – bevæge sig til musikken. Det var en udfordring, men i løbet af ugen løste de unge musikere op, og de blev efterhånden mere frie og afslappede og mindre bange for at udtrykke sig. Målet har været at afprøve en ny kunstart, være opmærksom på sammenhængen mellem musik og bevægelse, og at træne musikerne i at være i rummet. Men der var også andre positive bivirkninger, for eksempel havde musikerne mindre ondt i ryggen, og de anderledes timer på gulvet gave dem også smil på læben og styrket sammenhold.

“Det er jo ligesom musik for døve”, som en af de unge deltagere udtrykte det. Han kunne godt mærke forbindelsen mellem de improviserede bevægelser og den musik, de bevægede sig til.

Den nye vinkel på musikken gav stor opmærksomhed fra pressen, som mødte op i stort tal. Måske har du allerede set indslaget på TV2 Nord? Eller hørt om stævnet i P4 Nordjylland? Læst artiklen i Nordjyske? Set indslaget på 24Nordjyske?

Du kan se mange flere billeder samt en lille video-repoUdkliprtage her på hjemmesiden under galleri. På Kulturskoler i Nordjyllands facebook-side samt NUS-facebooksiden er der også flere opslag fra stævnet.

 

Udgivet i Nyheder.