Musik gavner indlæringen

Hjerneforskere landet over er enige om, at musik gør godt. Ikke bare fordi musik er sjovt. Men fordi musik styrker indlæringen, også i andre fag. Så der er mange gode argumenter for at sende din søn eller datter i musikskole. ”Musik er idræt for hjernen”, siger hjerneforsker Kjeld Fredens. Det kalder man for musikkens transfereffekt. De områder af hjernen, som musikken især har indvirkning på – hvis man øver sig – er arbejdshukommelse og sprogindlæring.

Også hjerneforsker Ann-Elisabet Knudsen er en varm fortaler for musik og musikundervisning, da musikken træner samarbejdet mellem de to hjernehalvdele: ”Det drejer sig om krydsmodal perception. Når man holder en rytme med en hånd og en anden rytme med en anden, så er det en hjernebjælkeøvelse – dvs. når du spiller et instrument eller på tromme. Og hjernebjælkeøvelser er vigtige, når man skal lære at læse, men også når man i sidste del af folkeskolen skal øge læsehastigheden. Og derfor er musikalsk aktivitet vigtig i hele folkeskolen og ikke blot i de små klasser. Det træner simpelthen hjernebjælkerne og får højre og venstre hjernehalvdel til at arbejde sammen, hvilket smitter af på læsningen. Så musikken er vejen frem, hvis man gerne vil have både små og store elever til at læse bedre og hurtigere.”

Men det er ikke kun på det faglige plan, at musikken har en positiv indvirkning. Musik styrker også de motivation, glæde og de sociale kompetencer. Især sammenspil og korsang, hvor man skaber musik sammen og lytte til hinanden undervejs. Som Ann-Elisabet Knudsen siger: ”Moderne børn mangler sociale kompetencer i en skræmmende grad. Sociale kompetencer handler om at kunne tilsidesætte egne behov, når man laver noget i fællesskab med andre. […] De er vokset op på hotel med fuldpension inklusive taxaservice, og det er de blevet utrolig egocentriske af […]. Så de trænger i den grad til at få trænet deres sociale kompetencer. Det er den bedste træning.”

Og de positive gevinster stopper ikke ved musikken. Også andre kreative fag udvikler hjernen positivt. Især nu hvor innovation er et plusord i både erhvervsliv og undervisning – og hvilke fag bidrager mere til udviklingen af børn og unges kreativitet end netop de kreative og kunstneriske fag?!

Det er nu, du skal tilmelde dig og/eller dit barn på musik- og kulturskolerne rundt i regionen. Find link til din lokale musik/kulturskole nederst på hjemmesiden. Og rigtig god fornøjelse ;-)!

 

Læs om musik og indlæring her:

folkeskolen.dk
gymnasieskolen.dk
musikeren.dk
musikipedia.dk

Udgivet i Nyheder.