NUS på Toppen 2017

Når Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester til sommer igen mødes til sommerstævne, NUS på Toppen, er det den danske dirigent Maria Badstue, der er chefdirigent på stævnet, hvor de unge orkestermusikere traditionen tro mødes for at spille sammen. Hun vil blive suppleret af Johanne Grønkjær Lorentzen, som selv spiller med i orkestret. Hun fik sidste år muligheden for at dirigere orkestret, da NUS efter sommerstævnet optrådte ved Opera i Rebild. Johanne går nu på Malkos dirigentskole og drømmer om et liv med musik og særligt faget direktion. Maria Badstue er selv fra regionen. Hun voksede op i Thisted, hvor hun spillede i det lokale brassband, som hun ind imellem også fik lov til at dirigere. Efterfølgende tog hun en uddannelse som først trompetist og siden dirigent, og hun har efterhånden har et imponerende CV. Hun har blandt andet modtaget Sonnings Talentpris, og Berlingske Media beskriver hende som en af de bedste, unge dirigenter i landet i dag.

En sjælden mulighed
Maria Badstue er meget engageret i at opmuntre nye generationer af dirigenter, og NUS sommerstævne er det perfekte sted at gøre netop det. Alle musikerne i NUS vil nemlig få muligheden for at prøve sig frem med taktstokken i løbet af ugen. Og det falder godt i tråd med det fokus, der de sidste par år har været på forbindelsen mellem netop musik og bevægelse. ”Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester tilbyder her en sjælden og tiltrængt mulighed for unge, der har interesse for at dirigere, for der mangler virkelig en platform hvor unge dirigenter kan få lov til at blive introduceret for faget direktion i Danmark”, siger Maria Badstue. I Finland og Norge, hvor Maria Badstue har studeret, underviser man børn fra 12-19 år i direktion i talentklasser ved konservatoriet, og man har både en bachelor og en masteruddannelse. I Danmark har vi indenfor orkesterdirektion kun en solistuddannelse”.

Den gode oplevelse er i centrum
Som dirigent for NUS vil hun fokusere på, at de unge orkestermusikere får oplevelsen af, at ”det skal være sjovt at spille godt.” Hun tilføjer: ”orkestermusikken kan give børnene en succesoplevelse både socialt og musikalsk, og dét er en berigelse for dem. Uanset om de vælger en karriere inden for musikken eller ej. At spille i orkester sammen kræver først og fremmest, at man kan lytte til hinanden. Og det at lytte til hinanden er vel noget af det allervigtigste vi kan lære vores børn og unge mennesker – særligt i vores tid! De unge lærer at vente, at lytte og at indgå i noget, som er større end dem selv, og som kun lykkes, hvis man arbejder sammen og gør sig umage. Det er vigtigt!”

Årets sommerstævne
Det er sjette gang der afholdes NUS sommerstævnefor de unge, talentfulde musikere, som til dagligt er tilknyttet en af de nordjyske musik- og kulturskoler. Stævnet er deres mulighed for at mødes i et større orkester med børn og unge fra hele regionen. Under stævnet bor deltagerne på centret, hvor de har god lejlighed for at hygge sig med jævnaldrende, der også brænder for orkestermusikken. Sommerstævnet har i alt fem overnatninger. Det giver deltagerne mulighed for at gå mere i dybden med musikken, end der normalt er tid til på de weekendstævner, som NUS afholder i løbet af året.

Unikt nordjysk samarbejde
Bag NUS står KiN, som er en forkortelse for Kulturskoler i Nordjylland. KiN er et samarbejde mellem alle de nordjyske musik- og kulturskoler, en for hver kommune. Samarbejdet bliver primært brugt til at løfte de opgaver, som giver bedst mening i en lidt større kontekst, end hvad de enkelte musikskoler kan tilbyde. NUS er et af de vigtige projekter, og skolerne skiftes til at være vært ved NUS weekendstævner, som holdes tre gange om året. Det betyder, at regionens unge orkestermusikere har en fantastisk mulighed for at prøve at spille i orkester ved siden af den daglige soloundervisning. Ud over NUS samarbejde man i KiN blandt andet også om en fælles kursusuge for alle underviserne på skolerne. Og de andre regioners musikskoler er ret misundelige, for her har man ikke præsteret at få et så velkørende samarbejde på benene.

 

Fakta

  • Trin mod Toppen foregår fra søndag den 30. juli kl. 16 til fredag den 4. august 2016 på Vittrup Centret, Børglum Klostervej 84, Løkken.
  • Du kan læse mere om stævnet samt tilmelde dig på siden her.
  • Stævnet afsluttes med en koncert på Vittrup Centret fredag 4. august kl 16
  • NUS – Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester – henvender sig til alle unge, som spiller et orkesterinstrument, og som har spillet i flere år. Til begynderne er der indskolingsorkestret NYS – Nordjyllands Yngste Symfonikere – som henvender sig til unge på orkesterinstrumenter som har spillet i 1 til 2 år. Begge orkestre deltager i sommerstævnet.
Udgivet i Nyheder.