fællesdag fredag i Vrå

Fredagens program er som vanligt bygget op med to oplæg, musik og ikke mindst god mad. Det hele foregår i Idrætscenter Vendsyssel i vrå.

Fredagens tema kredser om kulturskolernes fremtid. Dagens to oplægsholdere tilbyder bl.a. et indblik i de vigtigste megatrends, der udfordrer Kulturskolen i fremtiden, bud på hvordan vi kommer på forkant med udviklingen, samt perspektiver på, hvad det er for nogle børn/unge mennesker vi i fremtiden kan forvente på vores musik og kulturskoler.

Første oplægsholder er fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, som vil give os et indblik i de vigtigste megatrends, der udfordrer kulturskolerne nu og i fremtiden. Vi er på vej ind i et innovationssamfund, hvor kreativitet og empati ser ud til at afløse rationalitet og flid. Samtidig udfordrer et globalt konkurrencesamfund og stiller krav om ekspertise, målbarhed og optimering – også i forhold til kulturbegrebet. Hertil kommer et stigende pres fra engagerede og krævende forældre, der forventer det bedste for netop MIT barn. Og den nye hurtige digitale virkelighed, der udfordrer fordybelse og fællesskabet især hos børn og unge. Hvordan ser fremtidens samfund ud? Hvilke kompetencer bliver centrale? Hvad bliver underviserens rolle? Hvad er kulturskolens rolle? Hvordan ruster vi vores børn og unge kulturelt til morgendagens samfund? Og hvordan ruster vi os selv? Anne-Marie giver sit bud på, hvordan vi kommer på forkant med udviklingen..

Anne-Marie Dahl er fremtidsforsker og forfatter og driver sin egen virksomhed www.futuria.dk. Hun er en efterspurgt foredragsholder og har stor erfaring i at arbejde med fremtidsscenarier og strategiske processer. Hun er uddannet cand.scient.pol. med sidefag i psykologi og har tidligere været ansat blandt andet på Instituttet for Fremtidsforskning, som rådgiver på Christiansborg og været sekretariatsleder i en landboforening. Hun er forfatter bl.a. til ”Popstars-generationen – nutidens unge, fremtidens arbejdskraft” og “#tvivl – modet til at vælge i et turbosamfund”. Anne-Marie Dahl har beskæftiget sig med fritids- og kulturområdet i mange år og har bl.a. været medlem af Musikhusets Advisory Board. Hun er især optaget af de unges tilgang til det sociale liv og udfordringerne fra den virtuelle virkelighed.

Andet oplæg står Søren Østergaard for (ikke ham med Nemo). Han forsker i børn og unges hverdag og værdier, deres deltagelse i fritids- og foreningsliv, deres voksenrelationer, samt trivsel. I dag er han en af de mest kompetente foredragsholdere på området, og formår altid at give sine erfaringer og konkrete værktøjer videre til publikum. Han har skrevet en lang række bøger om børn og unge – hvoraf kan nævnes: “Gutter, vi må holde sammen ellers bliver vi nakket – om tweens, trivsel og fællesskaber” (2018), ”Unge i en præstationskultur” (2016) og “Børneliv version 2.0 – perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel” (2013). Han er uddannet inden for samfundsvidenskab og teologi og derdover er han daglig leder af CUR (Center for Ungdomsstudier).

Ind imellem de to oplæg kan vi forvente musik på højt niveau fra et af Jyllands førende bigbands. Nordkraft Big Band blev dannet i 2010 for at sætte fokus på den rytmiske (blæser-)musik i Nordjylland. Initiativet blev taget af en gruppe lokale musikere, der så nødvendigheden af et professionelt rytmisk ensemble i regionen. Det har siden starten været målet, at bidrage til et bredt udbud af kultur og være med til at højne det kunstneriske niveau i hele regionen. Orkestret har bl.a. udviklet og inspireret unge talentfulde musikere gennem samarbejde og workshops, har engageret mere end 2.500 børn i den levende musik og samlet og skabt forbindelse mellem omkring 23 amatør-bigbands i Nordjylland. Bigbandet har rødder i den amerikanske bigband-tradition, men afsøger forskellige genrer og samarbejder med forskellige nationale og internationale kunstnere. Bigbandet har blandt andet arbejdet sammen med Bob Mintzer (USA), John Clayton (USA), Martin Brygmann, Sinne Eeg, Bobo Moreno, Birthe Kjær og Robben Ford (USA).

 

Dagens program:

9:00 Kaffe og brød
9:15  velkomst og fællessang
9:30 Anne-Marie Dahl: Fremtidens Kulturskole
11:00 orientering om elevernes vej i kulturskolen (Aalborg Kulturskole)
11:15 pause
11:30 Nordkraft BigBand
12:30 frokost og netværk
13:30 Søren Østergaard: Fremtidens unge mennesker
15:00 fælles afslutning


Adresse:

Idrætscenter Vendsyssel
Stadionvej 17
9760Vrå

Udgivet i Skjult.