Kursus 2016: Improvisationsundervisning for børn

Tid: improbasen

onsdag 6. januar og torsdag 7. januar, begge dage kl. 9-15

 

Sted:

Aalborg Kulturskole, Nordkraft, niveau 7, lokale 13, Teglgårdsplads 1, 9000 Aalborg

 

Indhold:

Improworkshop med Odd André Elveland fra Improbasen.

Improbasen er et center i Oslo, hvor børn kan lære at spille jazz og improviseret musik. En vigtig målsætning er at dele erfaringer med kollegaer og fagmiljøer både nationalt og internationalt.

Ved musikskoler i hele Europa er der en stigende interesse for gehørbaseret undervisning og sammenspil på begy
nderniveau. Der er et skrigende behov for metodiske retningslinjer, og Improbasen er en af de få aktører, som har udviklet værktøj og modeller for denne type oplæring. Metodikken er baseret på en kombination af håndværk, enkel teori og anderledes måder at stimulere og udvikle børns kreativitet og gehør.

På dette kursus vil disse metoder blive grundigt gennemgået og forklaret, og deltagerne hører om de erfaringer, Elveland har med at bruge denne indlæringsmetode med forskellige elevgrupper i både ind- og udland. Dele af kurset vil have form af forelæsning, men vi skal også grundigt gennemgå metoder og forskellige værktøjer gennem praktiske sammenspilsøvelser. De deltagere, som ønsker det, inviteres til selv at spille med. Ofte roterer man også rundt på de forskellige rytmeinstrumenter, så deltagerne på egen krop kan mærke de udfordringer, en nybegynder har i sit første møde med musikken.

Blandt andet gennemgås, hvordan man hurtigt kan få en sammenspilsgruppe på benene, selvom deltagerne er helt grønne på instrumenterne. Hvordan kan man give barimrpobasen 2net en hurtig udvikling på kontrabas, trommer, klaver, guitar og diverse blæseinstrumenter osv? Hvordan kan man få en rytmesektion til at svinge fra første færd? Hvordan kommer man i gang med improvisation, og hvordan kan man udvikle det videre, sådan at selv en nybegynder kan improvisere over komplicerede akkordprogressioner?

Metoderne er nøje efterprøvede, og resultaterne er entydige. Norges Musikkhøgskole, som er den højeste uddannelse inden for musik i Norge, er i gang med et 2-årigt forskningsprojekt, hvor de følger og dokumenterer undervisningen.

 

 

Underviser:odd_Andre

Odd Andre Elveland er saxofonist og grundlægger af Improbasen og Kids in Jazz. Han er involveret i undervisningsprojekter i flere europæiske lande og i Japan og udgiver i efteråret 2015 en bog om metoden i samarbejde med JazzDanmark.

Du kan læse mere om Odd André Elvaland her.