kursus 2018: sangskrivning med børn

Sammenspil med fokus på inddragelse af børn v/Jakob Meyland

En dag med hands on undervisning i sammenspilslokalet og en smule teori. Vi skal i den grad have “hænderne i dejen”, så forvent ikke at sidde ned i ret lang tid af gangen. Vi skal spille, snakke, skrive, lytte og inspirere hinanden.

Her er nogle af de punkter vi vil komme omkring:

– Hvordan skriver man en sang?
– Hvad dele betår en sang af? (vers, bro, omkvæd osv.. Form og arrangement. A og B stykker osv)
– Hvordan “afmystificerer” man det at skrive en sang eller lave et arrangement?
– Dogmer/instrumentering. Sangakrivningsprocessen kan lettes ved at opstille “regler” og indsnævre de mange valg man står overfor. F.eks kun ukulele, gulvtam og klaver. Eller et snævert udvalg af akkorder. “I må kun bruge Am, C og G i jeres komposition”. Open tune på guitar – En hurtig vej til en sang.
– Tekstskrivning. Hvad skal vi skrive om? Storytelling, inspiration fra eksisterende tekster f. eks digte, avisoverskrifter, selvbiografisk osv.
– Hvordan formidler du inspirationen og lysten til at skrive en sang? Hvad kan du som underviser lide? Hvad brænder DU for? Hvem er dine inspirationer? Autentisk undervisning og formidling af musik kræver at man kan lide det materiale eller oplæg man har med.
– Skriveblokade. “Hvordan kommer jeg ud af den? Jeg har skrevet første vers og kan ikke komme videre”. Teknikker og processer der får en ud af blokaden og igang igen.
– Hvordan fanger man de unge? “Er det snyd at bruge en autotune pedal i øvelokalet, eller er det i virkeligheden en effekt der lærer en skalaer?”
– Co-writing. Hvordan skriver man en sang… Sammen?
– Kan man remixe Kim Larsen? Hvordan laver vi en hip-hop arrangement af Susan Himmelblå? Kan man lave et akustisk/unplugged arrangement af Emil Stabil?

Vi runder workshoppen af med uropførelse af et par små kompositioner vi har lavet på dagen. Det bliver sjovt, lærerigt og inspirerende!

Tid: tirsdag 2. januar

Sted: Aalborg Kulturskole, Nordkraft, niveau 7, lokale 6

Kursusholder: Jakob Meyland
Jakob Meyland er producer, multi-instrumentalist, sangskriver og underviser. Udover at være timelærer på Det Jyske Musikkonservatorium, er han er en af de bærende kræfter på Musikstarter Camps, hvor fokus er på egne kompositioner. Jakob har netop overstået 1,5 års uafbrudt turne på Simon Kvamms soloshow “Vandmand”, som trommeslager. Han har desuden været med til at producere pladen af samme navn. Har co-writet, produceret og turneret med bl.a.: Lars H.U.G., De Eneste To, Jokeren, Peter Sommer, Zididada, Visti & Meyland, Skinz m.fl. Jakob har netop overstået et stort projekt for Aarhus Kommune – “lyden af Mit Aarhus”. Et projekt hvor sange skrives med borgere i udvalgte bydele. Udover at holde workshops, underviser han også belastede unge på RapAkademiet i Aarhus V.

Links:

https://www.youtube.com/user/Musikstarter

https://www.youtube.com/watch?v=8K4-P9Xx-bQ